dinsdag 9 april 2024

Januari 16 2022 Toni, the fabulous dog

 Langzaam maar zeker verbetert er iets. Door het mooie werk van refugio’s als de Protectora en adopties als die van Toni, een straatschoffie dat harten raakt.

Neem de tijd, geniet van de video van Toni’s huidige leven op een studentenflat in Amstelveen.



Toni in Spanje

Win win in de mooiste betekenis: het verhaal van Toni, the faboulus dog. 15 minuten heerlijke beelden en muziek. Geniet van Toni in skipak, snurkend, bankhangend, een verhaal dat gaandeweg meer ontroert en je vervult met een lach en een traan. Om Toni’s geluk en de rijkdom van zijn aanwezigheid in hun leven. Schril contrast naast immens leed dat mensen dieren aandoen. Zo zien we met vrees februari naderen, maand van wrede doding van galgo’s. Maar Esperanza betekent hoop, wat deze video ons geeft. Met dank aan bazinnetje Esra en huisgenoten Storm, Koen, 2e moeder Nikita, Sophie, Ashty, Stan, Brechje, Jessi, Djeiro, Danny, Doha, Kayleigh.


Ooit zwierf dit ruwharig mixje, nu 6, broodmager op straat. Daarna zat hij maanden in een refugio in Andalucia: de Protectora bij het dorpje Fuente Vaqueros, regio Granada. Overleven op straat is hard en onveilig. In de refugio is liefde, voer, noodzakelijke zorg, maar ook veel zitten in een kale kennel zonder aandacht door gebrek aan middelen, geld, vrijwilligers, tijd. Hoewel open, aanhankelijk, sociaal is hij niet zonder rugzakje. Esra schrijft: ‘Je moet hem eerst echt voor je winnen. Kent en vertrouwt Toni je eenmaal, dan is de liefde groot en ontkom je er niet aan van hem te houden.’ Inmiddels is Toni fit, snel, gespierd. En ondeugend. Na zijn komst wordt meer opgeruimd, want hij steelt ondergoed. Hij geniet intens van rennen en spelen met hondenvriendjes. Gegadigden genoeg om hem uit te laten. Maar even intens kan hij zich overgeven. Zijn mimiek zegt dan alles.


De Protectora, oorspronkelijk dodingsstation, nu beheerd door vrijwilligers, voert een no kill beleid en probeert de dieren te herplaatsen. Wij helpen deze refugio omdat zij ook aan preventie en educatie doen: gehandicapten ontvangen, contact met scholen, mede-oprichter van overkoepelende dierenorganisatie Fegrapa die misstanden aankaart bij politie en overheden en eensgezind de pers benadert. Ook is er nauwe samenwerking met de overheid mbt castratie van kattenkolonies. Recent ontvingen ze een regionale prijs voor hun inzet van de Diputacion de Granada. Esperanza hielp recent met een bijdrage voor verbetering van oude, vochtige kennels.




Plaatsing van adoptiedieren op de juiste plek, in verantwoorde handen, is soms lastig. Concrete zaken (wel of niet bij kinderen, andere dieren, tuin e.a.) zijn snel afgevinkt. Motivatie, ervaring, inzicht en begrip e.d. vragen een eerlijk, open proces: samen zoeken of dit de juiste plek zal zijn. Waarbij wij goede, eerlijke informatie moeten geven en reflectanten zich afvragen of zij kunnen bieden wat dit dier nodig heeft. Zoveel soorten mensen en hun omstandigheden en zoveel soorten dieren: zijn dit de pot en het deksel die naadloos passen? Die vraag gold ook zeker bij Toni op een studentenflat. Maar het eerlijke, reflectieve contact, verantwoordelijkheidsbesef, zelfkennis, achtervang in geval van veranderende omstandigheden enz. Dat alles gaf vertrouwen. 31 mei 2020 kwam Toni thuis bij Esra en haar huisgenoten.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten