dinsdag 14 juni 2016

Mei 23 2016 Oprichting Dog Rescue Romania in 2012

In het bericht hieronder kondigen we ons bezoek hier aan. We hebben de kliniek en het shelter in Boekarest bezocht.

Safe haven and no kill shelter, Str. Releului 4, Sect. 3.


 Ze willen allemaal een baasje
In mei 2013 openden ze dit Dog Rescue Shelter in Boekarest met momenteel zo'n 250 honden. Het is alleen voor strays. En wat ons elke keer weer opvalt: die dierenliefde die vaak veel onvoorwaardelijker is dan in de zogenaamde beschaafde landen als Nederland, Duitsland, Zweden enz. Daar wordt in vergelijking met Roemeniƫ en Spanje bv. veel sneller euthanasie toegepast. Bij ons is het al snel: maar geen operatie, want dat is geen dierwaardig leven (de goede uitzonderingen daargelaten natuurlijk) of die kat is al 13 en heeft een mooi leven gehad.... En vaak is het dan het baasje die het wat te lastig vindt worden. 2 jaar geleden hielp Esperanza met Megan, een heerlijke hond van 2 jaar die ingeslapen zou worden vanwege de kosten van een blaassteenoperatie van zo'n 275 euro. Dat gebeurt in Nederland. In deze landen leeft men makkelijker met imperfectie. Men heeft gewoon vaak minder en eist van daaruit ook vaak minder. In dit shelter wordt in principe elke straathond opgenomen. Ze worden medisch verzorgd in de kliniek en er zijn continue een paar medewerkers aan het socialiseren. Ook met dieren met (heel) veel agressie. Dirkje had bijna een hap uit de kont, toen ze te dicht langs een Rottweiler liep. Garofita trok haar net op tijd terug. Maar als je zag wat men al had bereikt met het dier: super. Ze hebben helaas nog te weinig adopties, omdat ze dat alleen willen als het heel conscientieus gebeurt. En in die aanpak moet je investeren en niemand kan alles tegelijk.
Socialisatie
 
Een oppasser socialiseert de kennelhonden
 
Zo graag willen ze allemaal contact
 
 
De Rottweiler die Dirkje bijna te pakken had
 
 
Een oppasser houdt van de wachthond bij de ingang. Vreemden zijn bang voor hem
 
 
Het Dog Rescue Sanctuary werd als tweede opgericht in mei 2014. Het is een kleine plek voor niet te adopteren honden: te bang, te oud.... Gemiddeld 25 honden leven hier, even buiten Boekarest, vrij. Niet in kennels dus.

Stap 3 was een partnership in juni 2014 met Braila Public Shelter. In dit staatsshelter in de plaats Braila leven 600 honden. En wat dieren hier van de staat kunnen verwachten, weten we inmiddels wel. Net als in Spanje is het vaak een zegen als particuliere organisaties het overnemen. Dan komt er in elk geval een einde aan de verwaarlozing in alle opzichten en de soms wrede manieren van doden. Hun hoofddoel hier is dus ook om de kwaliteit van leven van de honden (en katten natuurlijk ook) te verbeteren. Maar het is een loodzware poot van hun organisatie.
 
Dirkje kroelt de grote waakhond bij de ingang
Dog Rescue Clinic in Boekarest, Bulevardul Energeticienilor 100.
Als vierde werd in februari 2015 deze kliniek geopend. Inmiddels werken hier 7 dierenartsen en 5 veterinaire studenten dag in dag uit (ze zijn 24/7 open). Vrijwel non stop wordt er gesteriliseerd en geopereerd.
 
In Nederland vinden we al gauw dat een gehandicapte hond geen hondwaardig leven heeft, dus euthanaseren we snel. Hier hangen bij de dierenarts de rolstoeltjes klaar.
 
Een van de 5 pups
 
Her en der zijn honden aan het bijkomen
 
 
 
Bovenverdieping: Lange gangen met kennels, sommige manshoog en opslag met kennels voor behandelde honden en katten
 
Turbo Pet Animal Ambulance:
Deze rijdt continu rond, soms meer dan 100 km in de omtrek van Boekarest, om (gewonde) dieren op te halen en om de dieren uit Braila en van het shelter in Boekarest te halen en terug te brengen.
 
Voor deze zeer bedreigende ziekten staan naast de kliniek 2 kleinere gebouwen.
Deze dierenartsen hebben (helaas) een gigantische ervaring die een Nederlandse dierenarts mist bij gebrek aan voldoende gevallen. Dat geldt ook voor ingewikkelde operaties. Zoveel honden met gevolgen van erge ongelukken, verbrandingen, veel huidziekten, verlammingen..... Als je de kliniek binnen komt, vallen direct de rolstoelen voor honden op die op een rij aan het plafond hangen, zo veel komt dat voor.

En voor de zoveelste keer waren we geraakt door hun openheid en motivatie. Hulp kan niet beter besteed worden!!!!!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten