donderdag 30 juni 2016

Juni 19 2016 Donaties welkom voor Zwerfhonden Roemenië/Nuca: Hoop voor de toekomst!


In Roemenië bloeien mooie bloemen die ons hoop geven voor de dieren. De Roemeense organisatie Nuca Animal Welfare is één daarvan. Nuca wordt ondermeer ondersteund door de Ned. St. Steun de Zwerfhonden in Roemenië en door Nuca Duitsland. Op 25 en 26 mei staan verslagen van ons recente bezoek op dit blog. We zijn weer zo gesterkt in de overtuiging dat helpen zinvol is, ook al is de weg nog lang en heb je soms terugvallen. Dan zijn vele individuele levens een stukje mooier geworden. Is dat niet wat telt?

 
Esperanza steunt structureel, omdat zij naast het redden van dieren zoveel doen aan educatie, preventie, cultuur/mentaliteits-verandering. Op FaceBook staat een helder overzicht in het zeer leesbare, mooie jaarverslag van Nuca van 2015 (onder Zwerfhonden Roemenië). Hier een greepje:
*Campagne ‘Adopt a dog from the City Pound (gemeente-opvang)’: de baasjes kregen een doos met hondenspullen en gratis trainingssessies door Nuca met hun nieuwe hond. Resultaat: 18 adopties, terwijl adoptie, zeker uit een staatsshelter, normaal niet in het Roemeense woordenboek voorkomt.
*Speciale aandacht voor de waarde van een gehandicapt leven.
*500 chips gedoneerd in Bontida: in elke commune gaat een staatsdierenarts van deur tot deur om tegen rabies te vaccineren. Dankzij deze donatie werden de honden tevens gechipt.
*In Cluj hangt op scholen en bij dierenartsen de poster ‘Language of dogs’ van Nuca.
*Toen eind 2013 de chip verplicht werd, gingen Nuca-vrijwilligers alle 27 dierenartsen van Cluj Napoca langs om het belang ervan uit te leggen in de wachtkamers.
*De in 2015 ingevoerde wet met rechten en plichten van hondeneigenaren is op basis van een voorstel van Nuca, ook lid van de voorbereidingswerkgroep.
*Nuca is frequent aanwezig op scholen en evenementen.
 
*Sterilisaties, medische zorg en adopties:
Er is een immer voortgaande zorg voor zieke/gewonde dieren en sterilisatiecampagnes van zwerfdieren en armlastige baasjes. De grote sterilisatiecampagnes (bv. in het dorp Cojocna: in 3 dagen 254 honden en 26 katten) zijn loodzwaar. Vaak halen en brengen Nuca-mensen de dieren. Maar ook dat is in beweging. Zo heeft de campagne van 2014 in Huedin geresulteerd in een prachtige samenwerking met dierenarts Erna Szász. Zij steriliseert nu met steun van Nuca geregeld op kleinere schaal: in april 18 honden, 9 katten en in mei 24 honden, 10 katten.
Daarnaast kregen 400 dieren medische hulp van Nuca, waarvan 35 operaties en langdurige zorg. Verder waren in 2015 175 honden en 60 katten in opvang (Nuca werkt niet met een shelter, maar met particuliere opvanggezinnen) en werden geadopteerd.
 
Esperanza bewondert deze voortdurende inzet op zo veel terreinen en steunt met liefde. Momenteel bij het opzetten van een eigen kliniek waar dan doorlopend dieren gesteriliseerd en geopereerd kunnen worden onder veel betere condities. Die plannen zijn in een ver gevorderd stadium en we hopen vurig de opening binnen niet al te lange tijd te kunnen bijwonen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten