vrijdag 13 januari 2023

November 20 2019 ‘Rafelrandjes in gedrag’

 

Hartenbrekertje Xavi (bijna 4) met zijn schattige koppie zoekt nog een rustig plekje.

Uli, Terry, Mazzel

Adviezen bij honden die sneller stress opbouwen.



In april kwam Xavi mee. Lief, aanhankelijk. Zijn schattig smoeltje noodt tot (te snel) erop duiken. En toch: na 5 maanden overspannen terug van adoptie. Zijn tere punt ligt in het verleden. Fysiek en geestelijk verwaarloosd, socialisatie gemist, geen handling gewend. Gevolg: sneller overprikkeld bij (voor hem) te veel druk(te) en nieuwe of onverwachte situaties. Dit gevoelige zieltje, open en vrolijk gebleven, gedijt in een rustige, stabiele situatie die zijn ruimte respecteert.



Zulke hondjes behoeven respect, begrip en voldoende rust. Voor Xavi is dat inclusief een rustig wandelgebied, want, hoewel stoer doend, is hij in feite bang voor andere honden. Verder rustig werken aan vertrouwen/de band, voor je bv. haartjes weg wilt knippen. Niet te veel, niet te snel, herken en respecteer grenzen. Xavi’s stress ontstond niet door 1 voorval: het emmertje vulde zich druppelsgewijs. Een combi? Geregeld te dicht langs andere honden, bezoek dat te snel/te dicht nadert, druk spelen, ….?? Langzaam veranderde hij van blij naar gestresst en viel soms uit: onzekerheid, geen agressie. Na terugkomst kwam hij snel tot rust gelukkig.



Wij hebben vertrouwen in Xavi, die goed ‘leesbaar’ is voor een baasje. In een redelijk rustige leef- en wandelsituatie, als hond alleen of bij een rustig teefje, zal hij een heerlijk maatje zijn. Een stabiel, rustig baasje helpt dit type hondjes in balans te komen/blijven. Zie ook de kleine Uli, Mazzel en Terry.


Uli, 12 nu, 3 jaar bij zijn baasjes, zat al zo lang in de Spaanse refugio. Ook hij had (zeggen zijn baasjes) ‘rafelrandjes in gedrag’ uit zijn verleden. Dat gaat niet 1,2,3 over. Hoe leuk het direct al gaat, dieper vertrouwen kost meer tijd. Stress en onzekerheid zijn slecht voor hem. Bij schrik reageerde hij onrustig, soms explosief. Uli mijdt confrontaties, loopt liever weg, maar schoot een paar keer echt uit: steeds als hij op de bank lag te slapen tegen één van hen aan en ineens wakker werd/schrok. Alsof hij degene naast hem niet zo snel kon plaatsen en de angst omhoog schoot. Uli is nu een gelukkig hondje dat geniet van lekker keten met de baasjes.







Terry, 8 à 9 nu, van straat (veel oude wonden, compleet vervilt) kwam na 3 weken terug van adoptie: door het lint gegaan bij verwijdering van een teek. Zijn bazinnetje vond het erg, maar was onzeker geworden, vooral mbt haar 4-jarig zoontje, lief èn een boefje. Terry ging 8 okt. 2016 naar nieuwe baasjes die hem voor geen goud kwijt willen. Zo voorkwamen ze alle paniek en druk(te), bekend met zijn verhaal. Gevolg: een knuffel- en schoothondje dat met het vrouwtje door Den Haag naar de volkstuin rijdt in een mandje voorop haar Tomos snorbrommertje. Dol op hun 1e kleinkind is (en omgekeerd). Met pootjes omhoog bij de baas op schoot genieten van aanhalen: de baas die eerst afstand moest houden, Terry na een poos pas mocht uitlaten (maar eerst nog niet aanlijnen). Het enige restant: 1 x per jaar onder narcose bij de dierenarts scheren. Dat is (nog) te lang te dicht op de huid voor Terry.



Mazzel, uit het dodingsstation, snapte niet dat hij in huis mocht, lag enkel op de vloer. Ook Mazzel, op zich open en vrolijk, had problemen met handling, was ten prooi aan tegenstrijdige gevoelens en had langere tijd nodig voor opbouw van vertrouwen. Hij was zo dankbaar voor wat aandacht, maar terughoudend bij vreemden: hadden ze echt geen kwade bedoelingen? Hij ging in dec. 2016 (toen 7 jaar) naar baasjes met begrip: ‘er mogen echt wel trekjes blijven’. Een paar keer hapte Mazzel toe, voor de baasjes ‘als vanuit het niks’. Maar het kwam super goed. Laatste berichtje 18 augustus 2019: ‘het gaat erg goed met onze grote vriend en we zijn eruuuug blij met hem.’ En vast ook omgekeerd. Mazzel kijkt fier de wereld in!



Samenvattend:

Deze dieren kenden vaak veel stress en leefden soms (vrij) geïsoleerd. Hun instinct kan sterk zijn. Dat alles is niet zomaar om te vormen als je moet gaan meedraaien in een dichtbevolkt landje. Van belang is stabiliteit en verstandige leiding: geduldig en consequent. Kort, tijdig, duidelijk corrigeren zonder emotionele lading, niet boos vanuit frustratie en foute aannames (werk aan jezelf!). Boven genoemde hondjes hebben ook nog terriër-trekken: een zelfstandig hondentype waarbij nadruk op dominantie nog minder zoden aan de dijk zet. Maar vaak zijn deze dieren dan de dankbaarste wezens ooit.

Kortom:

Niet te veel prikkels, niet te snel, te veel, te druk. Geen druk iha

Stabiliteit

Rust en geduld bij handling

In het begin enkel aaien als ze zelf komen

Signalen respecteren: oogwit, verstarren, bek likken of tongelen e.d.

Niet overstelpen met liefde, hoe verleidelijk ook

Ook met rust laten en negeren

De hond tijd geven om te wennen en jezelf tijd geven de hond te leren lezen

Het zijn pure angstreacties, het is voor de hond nooit’ vanuit niks zomaar happen of bijten’

Verder zijn er vele boeiende en leerzame artikelen waar hond en baasje veel aan kunnen hebben.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten