dinsdag 11 april 2017

December 23 2016 Beer: een mooi voorbeeld van rustig oefenen op de ‘aandachtspunten’ vanaf het begin.

Beer was misschien anderhalf, toen hij samen met de herder Max werd gedumpt in een bos in Hongarije. Ingrid en Peter lieten hen niet aan hun harde lot over. Via hen arriveerde hij 24 maart in Nederland en al op 26 maart ging hij naar Elfriede en Arnold. In hun paradijsje aan de Linge is Beer met hun geduldige aanpak uitgegroeid tot een superhond. Zie de mooie foto en het fijne berichtje:


‘Hier in Leerdam gaat alles voorspoedig. Met Beer zijn we super blij. Het blijft een hele fijne hond; sociaal naar anderen honden, heel lief voor ons en gezond. Voor zijn vriendin Teddy is hij ook heel lief en beschermend. Er mag geen andere hond in haar buurt komen. Regelmatig loopt de kat mee als ik Beer uitlaat.’
Dat wil niet zeggen dat Beer geen ‘aandachtspunten’ had om het zo maar even te betitelen. Eentje daarvan was ‘mannen’: naar sommige gromde hij of wilde bij hen opspringen. Ook neigde hij zo waaks te zijn dat hij bv. verwoed naar de langs varende boten ging blaffen. En aanvankelijk mochten de medewerkers op Elfride’s kantoor niet bij de kasten komen. Beer had dus ook neiging de baas te spelen. Tja, als kennismakingsbezoek gelijk allemaal aaitjes en knuffels geeft, dan ga je dat zeker denken. Bij wolvenroedels wordt de leider immers ook begroet. Negeren is een veel beter teken om duidelijk te maken dat hij niet de baas is. Beer had ook neiging tot verlatingsangst. Hij heeft zichzelf een keer levensgevaarlijk vastgespietst op het hoge tuinhek, toen hij hen achterna wilde, omdat hij meende dat zij er niet meer waren. Gelukkig waren er geen vitale organen geraakt en was het dus niet fataal. Vanaf het begin hebben Arnold en Elfriede de aandachtspunten van Beer serieus genomen en zijn er bewust aan gaan werken. In bv. het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas staan hele goede tips, bv. om het gedrag naar mannen bij te sturen. Helaas neemt niet iedereen de rust en de moeite zich hierin te verdiepen en dan blijft het wat modderen. Terwijl het vaak echt niet zo ingewikkeld is, als je het maar duidelijk, rustig en consequent toepast. En wat geduld hebt. Dan bereik je echt veel en vind je met een blijvend aandachtspunt(je) vaak een prima manier van omgaan. Beer kreeg die opvoeding gelukkig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten