dinsdag 11 april 2017

Januari 17 2017 Chico’s verjaardag! En wat inzetten op veiligheid en vertrouwen vermag.


11 januari kwam er een mail. ‘Hoera, vandaag is Chico een jaar bij ons. Elke dag houden we meer van het ventje. We hebben besloten dat dit zijn verjaardag bij ons zal zijn, elk jaar weer. We weten tenslotte toch niet wanneer hij geboren is.'


Met vriendinnetje Senna

De 8-jarige Chico kende enkel Spaanse refugio’s. Nooit in een huis geleefd, nooit buiten gewandeld. Na 7 jaren kwam het geluk. Zijn nieuwe baasjes zeggen: Hij doet zo ontzettend goed zijn best, ik kan haast alleen in superlatieven schrijven. … Alles wat hij nog niet wist of kon heeft hij door een steeds groeiend vertrouwen gemakkelijk geleerd. Eigenlijk hebben we hem zelden iets hoeven te ‘gebieden’. Dat gebeurde dan alleen voor zijn veiligheid. Hij doet alles meestal gewoon als we het vragen!


In Frankrijk aan de wandel

Men zegt dan snel: Jullie hadden geluk. Hun antwoord: Ja, dat is zo. Maar de eerste bedoelt: De hond is een makkie, gehoorzaam, sociaal enz. Deze baasjes bedoelen: Wat hebben wij een geluk dat hij zich zo schitterend ontplooid heeft. En wij zeggen dan: door hun geduld en creativiteit. Want een makkie op voorhand was het dus niet. Het had anders kunnen lopen. Geregeld ook loopt het anders met honden als Chico. Niet om te kort te doen, ieder handelt immers naar vermogen. En niet alles is mogelijk. Maar wel heel veel, afhankelijk van motivatie, inzicht, creativiteit, geduld. Ook voor super moeilijke honden is een baas, is een plek. Lees de nieuwsbrief van Hulp Inbeslaggenomen honden. In Nederland worden veel honden onterecht afgemaakt, vooral n.a.v. bijtincidenten. Vaak honden die veel meemaakten en dan grotere gedragsproblemen ontwikkelen, omdat mensen hun rugzakje onvoldoende snappen en de hond dan op die punten (onbewust) overvragen. Wat goed had kunnen komen met een juiste en geduldige aanpak, kan snel escaleren door forceren en onkunde.

Je onveilig voelen, wat was dat?

Heerlijke overgave

Chico was weinig handling gewend en had een vorm van op zijn hoede zijn ontwikkeld. Dan komen verdedigingsmechanismen snel op scherp. Dat is geen agressie, maar onveiligheid, argwaan: door geluiden, lief bedoelde aaien, te snel of onverwacht aanraken, of te intens of te lang. Of bij aanlijnen, vlooiendruppels op de huid, dicht naast een dier gaan zitten. Als je niks gewend bent, kan alles ongemak oproepen. Omdat het nieuw, onbekend is of omdat het juist doet denken aan iets onveiligs uit het verleden. Het kan gebeuren in huis, op straat, met vrouwen, mannen, kinderen, andere honden, auto’s etc. Chico heeft 2 x gebeten, omdat de aanraking nog even te vroeg was. En hij kwam vaak niet, hoe lief ze het ook vroegen. Soms is zo min mogelijk aankijken in het begin beter, dus niet frontaal staan en kijken, maar in kromming en zijwaarts bij je laten komen. En niet roepen, terwijl je in de deuropening staat. Zolang het vertrouwen nog niet sterk genoeg is, hebben sommige honden het nodig om een vluchtweg te zien. Ook andere honden tegenkomen, terwijl je aangelijnd bent, kan bedreigend zijn. Enz.

Wie aan de andere kant begint, het dier eerst observeert en tot rust laat komen om de nieuwe leefsituatie wat te verkennen, en daarna kijkt met welke kleine stappen het vertrouwen versterkt kan worden en dat vervolgens rustig en met creativiteit oefent, zo nodig weer stapjes terug doend, die staat vaak versteld hoe snel het na een eerste aanloopperiode bergopwaarts kan gaan en hoe ver je komt.



Als dit geen vertrouwen is!
Chico’s baasjes zeggen: ‘Het heerlijke dier was er al. Het moest alleen nog tevoorschijn komen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten