dinsdag 11 april 2017

December 23 2016 Guira draagt nu de prachtige naam Sierra, van de Sierra Nevada, waar ze vandaan komt.


Guira, een jaar of 4 à 5, zwierf op straat en leek pups gehad te hebben, maar die waren onvindbaar. Ze bedelde om voedsel bij restaurants. Uiteindelijk belandde ze in de Protectora, een refugio in Andalusië. Guira kwam in opvang in Lippenhuizen bij Chantal en haar gezin en daar bleek al wat een fijne hond het is. Tom en Lisbeth die haar adopteerden kregen een topper naar onze mening. Gelukkig vinden ze dat zelf ook, evenals de poezen. Het zwerven op straat heeft natuurlijk wel schade aangericht en daarvoor zal ze op zijn best onverschillige baasjes gehad hebben, die haar (met pups?) gedumpt hebben. Schering en inslag helaas. Maar de zachte hand van haar nieuwe baasjes met hun super rustige en geduldige aanpak zijn een zegen voor haar. Ze heeft zo geboft! Lees maar wat ze ons schreven.Siërra is nu ruim 6 weken onze huisgenoot en dat bevalt wederzijds uitstekend. Ze is dol op onze twee poezen en zij op haar. Gezamenlijk liggen ze s'avonds voor de houtkachel en genieten van elkaars gezelschap en de warmte.
We hebben ons de eerste tijd afgevraagd welke genen zich allemaal hebben genesteld in Sierra : een labrador, een dog, een pointer, een boxer of alles bij elkaar. Een ratjetoe aan genen die vervolgens leiden tot een hond die groot is, sterk, een duidelijk jachtinstinct heeft, vooral gericht op vogels, heel mensvriendelijk is en super lief voor kinderen....Binnenshuis zijn haar aanhankelijke en lieve karaktereigenschappen vooral duidelijk. Alle mensen, ook onbekenden, Iedereen is welkom .Ze luistert naar verboden ( bv " niet in de keuken", als we bezig zijn met koken) ze wacht haar beurt af bij het eten geven.   Bij het controlebezoek van de dierenarts liet ze alles toe. Ze hecht zich meer en meer aan ons en onze gewoonten (en natuurlijk omgekeerd....)
Buitenshuis is het anders. Ze heeft veel energie en toen we probeerden de lijn te laten vieren om die energie uit te leven bleek al snel dat haar jachtinstinct wel wat groter is dan haar hechting aan ons. Vogels, m.n. eenden, ganzen en zwanen zijn heel verleidelijk en fluiten, roepen, brokjes bieden nog niet voldoende beloning om de verleiding te weerstaan. Op aanraden van de dierenarts laten we haar voorlopig aangelijnd. We lopen een uur per dag in een fors tempo en willen op den duur haar leren om naast de fiets te lopen. Dat is nu nog teveel gevraagd: ze leert nu om goed naast te lopen en op het fietspad niet alle kanten uit te dwarrelen.


"Heeft ze een rugzakje",vroeg  Dirkje. Ja, toch wel. Ze vindt het eng om in het donker naar buiten gestuurd te worden om te gaan plassen. Ze geeft nooit zelf aan wanneer ze haar behoefte moet doen. Je ziet aan haar gedrag, bv likken, dat ze naar buiten moet. Maar dan moet je echt meelopen en dan wil ze ook direct weer naar binnen. Ze wordt ook wat angstig als je haar wat steviger aanpakt of letterlijk vastpakt. Ze heeft een zachte hand nodig. Gisterenavond was er een schel fluitje op de televisie en daar schrok ze van en kroop als een kleine pup naar ons toe en zocht veiligheid. En kreeg die uiteraard...
Maar dat zijn minor things. Ze is een heerlijke hond. We zijn allen blij met haar en zij met ons.Geen opmerkingen:

Een reactie posten