zondag 13 augustus 2017

April 22 2017 De officiële opening van de kliniek.


Iuliana trapt af


 Het team van li naar re voor: Cosmin Muresan, Alina Banu, Monique Muis, Ioana ,    achter: man van Sidonia, Sidonia, dierenverzorger en Iuliana

Iuliana, Alina, Monique zijn de drijvende krachten achter NUCA en de oprichting van de kliniek. Sidonia en Ioana zijn de fulltime dierenartsen, de man van Sidonia is assistent. Cosmin Muresan, medeoprichter, is universitair dierenarts en ca één dag in de week vrijwilliger. NUCA ging met hun complexe gevallen altijd naar de universiteit, zo is het contact met Muresan ontstaan.

Een hele geslaagde en geanimeerde bijeenkomst. Een belangrijk moment voor de medewerkers en opvangers van honden en katten van Nuca en degenen die actief zijn in de kliniek, ofwel op vrijwillige basis (de meesten) ofwel tegen een bescheiden inkomen (2 van de 3 dierenartsen, de assistent en de oppasser). Er is zo hard gewerkt aan de verbouwingen en het opknappen van het pand, terwijl de dagelijkse stroom van werk met dieren doorgaat. Dan is het goed om stil te staan en je door het enthousiasme, de bewondering en het respect van de bezoekers ervan bewust te zijn hoe geweldig  dit resultaat is.

Sidonia en haar man

Ioanna

opvangster Miriam

Delia, ledenwerfster NUCA

Het deed de betrokkenen zichtbaar goed. Het gaf hen energie. We hebben genoten van de gesprekken, van de saamhorigheid. Zonder die saamhorigheid was dit nooit van de grond gekomen. Prachtig om te zien hoe hele verschillende mensen elkaar respecteren en hun doel belangrijker vinden dan hun eigen ego, hun eigen gelijk. Wat bindt is dierenliefde. Maar meer dan dat. Een levensvisie: een dierenleven heeft waarde zolang het dier nog welbevinden ervaart. Dat is belangrijker dan de kosten voor medische zorg. We schreven het eerder : in Spanje en Roemenië zien we dat bij dierenliefhebbers euthanasie pas het allerlaatste is, ook als het dier oud is, gehandicapt, een lastige kwaal heeft. Alleen als het welbevinden van het dier zelf echt te gering wordt en niet vanwege portemonnee of te veel moeite voor de baas/bazin. En wat kun je veel bereiken met massage, hydrotherapie, speciale voeding, medicatie, hulpmiddelen etc.etc. Een levensvisie die verder reikt dan ons persoonlijk belang. Hoewel je het natuurlijk ook een persoonlijk belang kunt noemen om een dier gelukkig te zien.             

de receptie, opvanger Jean op de voorgrond

Monique schenkt wat in
Er werken nu 3 dierenartsen. Ioana en Sidonia worden betaald. Sidonia's man werkt tegen zeer bescheiden vergoeding als dierenarts assistent. Zij wonen ook in het gebouw met hun 4 honden. Dus dag en nacht zijn er mensen aanwezig. De derde dierenarts dokter Cosmin Muresan van de universiteit van Cluj werkt ongeveer een dag per week voor de kliniek, gratis. Zijn vrouw, ook dierenarts, werkt ook aan de universiteit, op het gebied van paarden. Mensen komen uit heel Roemenië en soms zelfs uit het buitenland hierheen met hun paard. Echte paardenliefhebbers wel te verstaan. Niet de mensen waarvoor het paard enkel nut moet opleveren. Die vinden het onzin om geld uit te geven voor ingrepen en therapie, als dat er niet meer uitgehaald kan worden: dan volgt euthanasie, net als bij ons. In zo'n geval staan ze soms het paard af en helpen ze het dier gratis, want de universiteit bekostigt dat niet. Tja .......... Wat vinden we van waarde in het leven?

De mensen van Nuca hebben in elk geval een bewonderenswaardige samenwerking en hoge kwaliteit in hun vaandel. Bij vele Roemeense dierenartsen is de hygiëne onvoldoende. Gevolg is dat dieren bij de dierenarts Distemper of Parvo oplopen. Gevaarlijke, geregeld tot de dood leidende ziektes. Het Happy Pet Center ziet er onberispelijk uit.
de bloedanalyse machine, een startcadeau van Esperanza


de kattenstamboom en twee muurschilderingen in de kattenkamer

Twee keer per dag wordt er verschoond en gevoerd. Verder is er een oppasser die de hele dag dingen met de dieren doet en met ze naar buiten gaat in de ruime tuin. Bij het voeren en verschonen 's morgens en's avonds tussen zes en acht doen alle vrijwilligers mee. Het trainen met de dieren op gedrag en op medische gronden gebeurt door een aantal medewerkers. Monique doet veel in dezen. Maar er komen wekelijks ook mensen die een eigen trainingsbedrijf voor honden hebben gratis Nuca honden trainen.

De toekomst zal leren hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen. Hopelijk komen er voldoende goed betalende klanten op de hoogwaardige zorg af en de andere faciliteiten (trimsalon en pension faciliteiten) om de vele zwerfdieren en baasjes met weinig geld te kunnen helpen. We hebben alle vertrouwen. Want wie dit voor elkaar weet te krijgen naast het dagelijkse werk voor zwerfdieren en de vele nevenactiviteiten (intensieve sterilisatiecampagnes, fondsenwerving, het bezoeken van scholen om slechts 3 te noemen), die heeft een lange adem en een lange termijn visie.
Monique heeft een aantal honden uit de kennels gehaald voor kennismaking.

Nera

Nele

Leika

Samen in de kennel

Petru

Gala wil alleen maar buiten leven

Buiten met NeleGeen opmerkingen:

Een reactie posten