donderdag 22 december 2016

December 22 2016 Houden van dieren? Voorkom dierenleed

December 22 2016  Houden van dieren? Voorkom dierenleed


Wat moet je weten voordat je een hond in huis neemt? Hoe moet je omgaan met een huisdier? Weet jij wat daar allemaal bij komt kijken? Bekijk het allemaal in deze film over de aanschaf en het houden van honden.


Onder de volgende link staat een artikel over opvoeden van een hond

December 20 2016 Mooie foto’s en berichten van Okkie, Ulli en Bo: ze kunnen hun geluk niet op.

Op 7 december berichtten we over 3 mooie plaatsingen van oudere honden en dat nog wel in de slappe adoptiemaand voor de kerstdagen. We konden ons geluk niet op. Nou, deze 3 ook niet. Ze zijn weer meer dan goed terecht gekomen. Een zegen!

Spelen met Jip en Jan

Okkie geniet van het fijne leven bij Ewout en Lia. En niet minder van haar vrienden Jip en Jan. Het blijft een droom dat een in Roemenië op straat geboren dier na ruim 7 jaren een thuis heeft gevonden. Na een bange start waarin Okkie helemaal de weg kwijt was leert ze steeds meer genieten: op de bank, van het spelen, zelfs een bal gepakt! Steeds een stapje verder.

Op de bank met Jip

Bo


Bo, ons Nederlandse pechvogeltje van 8 jaar, is nu op zijn vijfde of zesde adres. En wat voor adres: een moeder en dochter die niet zonder hondje kunnen, en ook nog eens trimster zijn en een dierenstudie volgen. Het gaat super. Behalve alleen zijn. Maar dat snappen ze als geen ander: als je zo vaak weer weg moest … Bo mag daarom altijd mee naar de trimsalon en op bed slapen. Het resultaat van die veiligheid: een blije, gehoorzame knuffel die nu al los loopt op de hei. En met de gezondheid komt het ook wel goed. Straks nog een gebitsreiniging en lekker afvallen door bewegen en verstandig eten.

Bo op de hei


Ulli van 9 had een slecht leven in Spanje. En hij moest zich altijd staande houden tegen andere honden en alles zelf regelen. Na een prima start de eerste dagen merken ze dat hij ook (onverwacht) kan uitvallen en blaffen: toch weer onder spanning door het opnieuw verkassen en de vele nieuwe prikkels. Gelukkig is Ulli ook een heerlijke, lieve knuffelkont. Hij zal tijd en begeleiding nodig hebben. Maar dat geduld en die kennis hebben deze twee geweldige baasjes.





Bij Conny in de Protectora Fuente Vaqueiros


zondag 18 december 2016

December 17 2016 Duque en Bala: Symbool van hoop voor oude(re) dieren.

Ook voor oudere dieren openen mensen soms hun hart en hun huis.
15 december zette Rocio op Faceboek een herinnering van 6 jaar geleden aan Duque en Bala. We zijn hen nooit vergeten. In 2009 adopteerden we Niki en Rafa uit het shelter in Padul bij Granada. We gingen helpen en kwamen er sindsdien geregeld. Vanaf 2010 werd actief geprobeerd ook oudere honden nog kans te geven op adoptie. Met onverwacht succes! Een ontroerend voorbeeld is de adoptie in Nederland van Duque en Bala, 2 grote honden, al 12 jaar lang in deze schamele refugio, sinds ze 2 maanden waren. Nooit kenden ze een zachte mand. Soms ijzig koud in de winter. Al die jaren samen in een kennel. Eind van de dag er even uit en dan een koekje van Ana. Diep respect voor degene die hen samen nam. Die niet dacht: dan moet ik misschien snel weer afscheid nemen en dat verdriet wil ik niet. Of andere bezwaren opperde. Iemand die geluk ervoer in het geven van een mooie laatste fase aan deze 2. Net als de mensen die een paar jaar geleden de 2 oudere Hongaarse boxers met hun kwalen adopteerden. Ze vertelden dat een pup gelukkig maakt, maar dat dit geluk voor hen dieper ging. Esperanza is ook extra blij als we oude(re) dieren kunnen helpen zoals recent Ulises/Ulli van 9, Roxy/Okkie van 7, Mazzel van 7, Bowie van 8.

Hay milagros en la vida: Er zijn wonderen in het leven. Zou Cuca van 10 ook haar gouden mandje mogen vinden deze kerst?

Rocío bracht de twee zelf naar Nederland. Hieronder een filmpje van Duque en Bala: in de refugio, de reis, aankomst in Nederland. Eronder de muziek van Rivers deep, mountains high, waarvan de Spaanse tekst hieronder staat: …geen berg zo hoog, geen vallei zo diep ….. geen rivier zo groot



Escucha, cariño
No hay montaña tan alta
Ni valle tan bajo
Ni río tan grande

Si me necesitas, llámame
No importa dónde estés
Ni la distancia
No te preocupes,
Sólo tienes que gritar mi nombre
Y allí estaré en un instante
No tienes de qué preocuparte
Porque, cariño,
No hay montaña tan alta
Ni valle tan bajo
Ni río tan grande
Que me impidan llegar a ti

Acuérdate del día
que te dejé marchar
Te dije que siempre podrías contar conmigo
Desde ese día, me hice una promesa
Estaría allí cuando tú me necesitaras
como fuera
Ni viento, ni lluvia
Ni el frío del invierno
Nada me puede parar
Porque tú eres mi meta
Si estás en apuros
Llegaré en un instante
Sólo tienes que pedírmelo




December 16 2016 Sara is zo mooi geworden.

30 mei 2015 adopteerden 2 grote dierenvrienden uit Groningen de kleine Sara, nu misschien ruim 7 jaar. Sara is door Carmen in Boekarest gered. Ze had een vreselijk leven in een steegje, kreeg pups die werden verpatst. De laatste keer waren alle 7 dood. Carmen bracht haar net op de tijd naar de dierenarts. En weer zagen we die vitaliteit en positiviteit die ons zo vaak verbaast bij dieren die het zo lang zo slecht hadden. Sara bleef open en lief. Natuurlijk merken ze aan bepaalde dingen dat ze geslagen is. Maar vanaf het begin deden ze er alles aan om haar te helpen dat achter zich te laten. En zo te zien ...... Woorden overbodig.


December 16 2016 Dokterskledij van Rentex Floron




Voor de nieuwe dierenkliniek in Cluj die wij steunen konden we vandaag mooie dienstkleding bemachtigen voor een prikkie. De kliniek start begin 2017. Er wordt hard gewerkt aan het verbouwen/opfrissen van het gehuurde pand. Alles natuurlijk zo zuinig mogelijk. Daarom was het heel fijn dat we weer een steentje konden bijdragen. Al vaker stonden foto’s op onze site van dekbeddekens en onderleggers die we krijgen van Rentex Floron in Bolsward: een heel groot wasserijbedrijf voor vele ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Afgeschreven spullen gaan naar goede doelen voor mensen zoals daklozencentra, maar ook wij hebben al vaak het nodige gekregen. De onderleggers zijn erg handig bij de grote sterilisatiecampagnes. De dekbeddekens zijn ook heel welkom. Het spul is nog gaaf en ziet er prima uit. De vorige keer zagen we gewassen dokterskleren in een rolcontainer liggen. Dus vroegen we de magazijnbaas of daarvan wel eens iets kon worden weggegeven. En dat blijkt het geval, hoewel sporadisch. Hij zou voor ons uitkijken en …. jawel, gisteren bericht. Naast 2 rolcontainers met dekbeddekens lagen er 3 zakken met doktersdienstkeding klaar: korte en lange jassen en broeken. Alles in diverse maten, smetteloos gewassen, van prima kwaliteit, oogt als nieuw en … zelfs een aantal echt gloednieuwe met de kaartjes er nog aan. Dus binnenkort weer een ritje naar de garage in Nijmegen waarin alle verzamelde spullen en gedoneerd voer wordt opgeslagen voor het volgende transport naar Roemenië.




December 15 2016 Een hechte band tussen mens en hond: praten.



Veel baasjes praten tegen hun hond en mensen zonder hond vinden dat vaak een vreemde vertoning. Maar is het wel zo gek om te denken dat honden snappen wat je bedoelt als je tegen ze praat? Nieuw onderzoek lijkt de hondenbezitters groot gelijk te geven. Onderzoeker Attila Andics van de vergelijkende ethologische onderzoeksgroep in Boedapest ontdekte dat mensen- en hondenhersenen erg op elkaar lijken als het gaat om communicatie.

In het verleden is wel onderzoek gedaan naar de overeenkomst in hersenactiviteit tussen mensen en mensapen, maar niet eerder werd hersenenactiviteit bij honden vergeleken met die van mensen. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat honden en mensen allebei een hersenengebied hebben speciaal voor het herkennen en interpreteren van stemgeluid. Deze gebieden reageren bovendien hetzelfde op emotionele signalen die mensen of honden horen.

Voor het onderzoek is bij elf honden een functionele MRI-scan uitgevoerd. Dit was vooral bedoeld om inzicht te krijgen in hoe honden geluid verwerken. De honden waren speciaal getraind om in de scanner te gaan liggen en de wetenschappers lieten steeds honden toekijken bij de scans van hun soortgenoten. Ook de menselijke proefpersonen ondergingen de scan. Terwijl ze in de scanner lagen, kregen zowel de mensen als de honden 200 verschillende stemgeluiden te horen. Het waren vooral geluiden met een duidelijke emotie, zoals lachen, huilen of speels blaffen. In reactie hierop waren bij de mensen en honden niet alleen steeds dezelfde hersengebieden actief, deze gebieden waren bovendien op dezelfde manier actief. Als mens en hond bijvoorbeeld een blij geluid hoorden, was eenzelfde hersendeel meer actief dan bij het horen van een ongelukkig geluid.

Behalve overeenkomsten waren er ook verschillen: mensen reageren sterker op geluiden van andere mensen en honden sterker op geluiden van andere honden, iets dat nogal voor de hand ligt. Daarnaast zagen de wetenschappers dat hondenhersenen meer letten op geluiden die geen stemmen zijn, terwijl de hersenen van mensen juist heel sterk letten op geluiden die wel afkomstig zijn van stemmen.

Dr. Andics en zijn collega’s sluiten niet uit dat honden en mensen op dezelfde manier zijn geëvolueerd, los van elkaar. Volgens het onderzoek ligt het echter meer voor de hand dat deze specialisatie van het brein al begon in een tijd dat mens en hond dezelfde voorouders hadden, zo’n honderd miljoen jaar geleden. En volgens Andics is het mogelijk dat ook andere sociale informatie door hond en mens hetzelfde wordt verwerkt. Dit kan een van de redenen zijn dat de band tussen mens en hond zo hecht is.

December 15 2016 Financiële steun voor Sofie en Gerti



Soms steunen we ook bijzondere gevallen via financiële bijdragen. De kosten zijn vaak heel hoog. Deze zomer hadden we bijgedragen voor de opvang in een pension, medische verzorging/castratie enz. van Guito. Dit hondje van ongeveer 9 jaar liep al zeker 5 jaar op straat in de plaats Berchules in Andalusië. Hij had een mankement aan een pootje en stond op de site van de organisatie Ladridos Vagabundos, waarmee we af en toe samenwerkten. We wilden met Maureen zo graag nog een mooi pensioentje aan Guito geven. Helaas is Guito niet gered. Op afstand kunnen wij niet precies weten hoe het gegaan is. Alles leek geregeld, een goed pension was besproken. Maar na al die jaren op straat daar was hij verdwenen, toen iemand de tijd had om hem op te halen. En nadien niet meer opgedoken. Het blijft een akelig gevoel, want je vreest het ergste. Het geld is vervolgens ten goede gekomen aan hondje Gerti. Ook zij had een zwaar straatleven in Berchules achter de rug. Het kan daar ’s winters heel koud zijn. Ze is mishandeld en haar pups zijn gedood. Maar deze kleine terriermix van een jaar of 3 had dus wel geluk. Ze is wel van de straat gehaald, opgenomen en verzorgd en vervolgens naar Duitsland gekomen. Al heel snel is de kleine Gerti geadopteerd door een fijne familie in Luxemburg. En het gaat goed. Ondanks alles is ze lief en open gebleven.



Gerti kreeg het geluk dat Guito helaas niet meer heeft gekregen.



Met de Protectora in Fuentevaqueros heeft Espe ranza nauw samengewerkt de afgelopen maanden. Van de 7 tweede kans honden op de open dag van dierenartsenpraktijk Glas in Diever op 2 oktober kwamen er 6 uit deze refugio. Daarvoor hadden we al met 4 hondjes geholpen en daarna nog met de moeilijker plaatsbare oudere dieren Ulli, Mazzel en Cuca. Ook steunden we met een muziekproject. Gisteren hoorden we het meer dan trieste verhaal van Sofie. Conny, de uit Duitsland afkomstige cheffin van de Protectora, reed op de snelweg en zag een hond liggen. Ze is gestopt en nam het arme dier dat niet naar haar toe kon komen (als ze het al gedurfd had), mee. Sofie bleek zwaar gewond aan vele breuken. Ze moet daar al een paar dagen gelegen hebben, want de wonden stonken. Hoeveel mensen zagen dit en reden gewoon door????? Sofie is onmiddellijk geopereerd en nu bij Conny in huis. De operatie kost € 1200 en dan is dit nog een zwerfdiervriendelijke dierenarts die niet het onderste uit de kan hoeft. We hopen zo dat ze voorspoedig herstelt en zich weer goed kan bewegen. Conny heeft na de operatie eerst op de sofa beneden bij haar geslapen. En naast medische verzorging zal de TLC ofwel Tender, Love and Care ook zeker weldadige invloed hebben.
En zo werd Sofie, zwaargewond door Conny langs de snelweg gevonden


December 7 2016 Plaatsingen

De maand voor kerst komkommertijd qua plaatsingen? Meestal wel, maar soms….! Drie oudere, kansarmere dieren hebben een eigen warm mandje deze kerst.

Ulli (Ulises) ging eind november naar huis. Hij staat op 18 november uitgebreid op onze site. Een 9-jarig sprinkhaantje dat al 2 jaar in het asiel zat en niet is verwend door het leven. Bij te snel intuigen kromp hij soms ineen, als verwachtte hij slaag. Het is een mirakel dat Ulli nu in Hilversum woont op 5 minuten lopen van bos en hei bij mensen met een enorm rescuehart.

Op 30 november staat het verhaal van Bowie. Een veel te dik 8-jarig Nederlands pechvogeltje. Hij had zeker 4 adressen achter de rug en waarschijnlijk nog meer. Bowie is zielsgelukkig, als hij er maar bij mag zijn. En dat mag! Zondag waren we op huisbezoek in Gelderland, ook al op loopafstand van bos en hei. Ook Bowie gaat naar mensen die gaan voor rescuedieren. Hij wordt zeker niet meer verwaarloosd bij een dochter die bijna dierenartsassistente is en een moeder met trimsalon. En die salon is aan huis: Bowie mag er altijd bij zijn. Vrijdag wordt hij gehaald.



16 november schreven we: ‘Roxy is om van te houden’. Na 4 jaren op straat en 3 jaren in beroerde omstandigheden in Roemeense shelters kwam ze in september in opvang in Friesland. Er volgden reacties. Maar het opvanggezin durfde het niet aan. Enkel met veel geduld en liefde valt Roxy door de paniek en angst van de eerste fase na een verhuizing heen te helpen. Dan is er enkel de gedachte: waar is een kiertje waardoor ik kan vluchten. Ondertussen werd Roxy steeds blijer bij hen. En ze geniet van de grote tuin en heeft steun aan de andere twee honden. Maar ook de opvangbaasjes zelf werden steeds blijer met Roxy. Zo blij dat ze beseften: ‘We willen haar niet meer missen.’ Dit wordt de mooiste kerst voor Roxy ooit!

December 6 2016 De eerste patientjes in het Healthy Pet Center in oprichting!



Esperanza steunt dit prachtige project. Op 26 november schreven we een lang bericht op de site over deze nieuw op te richten kliniek waar de vele zwerfdieren van Nuca en van minvermogende dierenbezitters dezelfde behandelingen krijgen als goed betalende klanten. Na de ondertekening van het huurcontract wordt er elke dag gewerkt en zijn de muren in de woonkamer waar de operatiekamer, consultatiekamer en laboratorium komen, grotendeels klaar. Gipsplaten en isolatiemateriaal zijn geplaatst. En de nieuwe waterleidingen en elektriciteitskabels zijn aangelegd. Dus hopelijk in de loop van januari van start.



De consultancyroom met het in Roemenië wettelijk verplichte doorgeefluik/raampje naar het laboratorium, waardoor de instrumenten die steriel gemaakt zijn of steriel gemaakt moeten worden, doorgegeven moeten worden. Tja, ieder land zijn eigen regels.


De eerste twee patiënten zijn al in de kliniek opgenomen. Een ziek hondje en de kat Francis.
Francis was eerst naar een cabinet gebracht. Maar daar spraken ze over laten inslapen. Vervolgens rondgebeld over deze case en ook besproken met dr Muresan, verbonden aan de universiteit, maar ook betrokken bij de oprichting van de kliniek en straks een dag per week daar werkzaam. Conclusie: het is nu te vroeg om zo’n beslissing te nemen. Dus toen is de kat naar onze kliniek gebracht. Dr. Muresan heeft Francis daar gisteravond kat bekeken. Conclusie: ze heeft zeker nog kansen om te overleven.

November 30 2016 Bowie is een Nederlands pechvogeltje.




Bowie is al 8 jaar en heeft al wat verhuizingen achter de rug. Helaas kan zijn huidige vrouwtje ook niet meer voor hem zorgen. Maureen liet haar hart spreken en haalde hem op. Samen zoeken we nu een echt blijvend thuis voor dit lieve dier. En niet alleen blijvend, maar ook een thuis dat hem kan bieden wat Bowie zo graag doet: wandelen. Onder meer door gebrek daaraan is Bowie nu echt te dik. Maar dat verandert bij de goede baasjes, want hij wil niks liever dan er op uit.


Op Facebook schreef Maureen, de opvangster van Bowie:


Meest vang ik buitenlandse hondjes op maar soms heeft ook een Nederlands hondje hulp nodig. Zoals mijn nieuwe opvanghondje Bowie. Die zoekt een huisje voor het leven waar hij gewoon een gezond dieet en beweging krijgt.
http://baasjegezocht.blogspot.nl/…/11/ter-adoptie-bowie.html, dat is de zwarte knop hieronder.



November 26 2016 Het Healthy Pet center in Cluj nadert zijn start.

Een tijd geleden kondigden wij aan dat Esperanza substantieel zou bijdragen aan de stichting van een pet center in Cluj Napoca (Transsylvanië). Het toen beoogde pand viel af. Na een lange zoektocht is er nu een geschikt pand gehuurd. Het grote woonhuis wordt intern verbouwd, de Roemeense zigeunerkleuren worden geneutraliseerd en de timmerman is met regelwerk begonnen. De offertes liggen er en, belangrijk, de startinvestering is dus bijeengebracht.


Het grote huis met ruime tuin



De overloop met kleuren, die echt niet kunnen



Esperanza steunt juist dit pet center, omdat de oprichters actief zijn in de dierenwelzijnsorganisatie NUCA (werkzaam in de brede regio van Cluj-Napoca, NW-Roemenië). De behoefte aan deze kliniek is voortgekomen uit hun jarenlange ervaringen met het helpen van zwerfdieren en verdere activiteiten (educatie, preventie, verbetering van wet- en regelgeving etc.) om dierenleed te verminderen en het dierenwelzijn en de dierzorg in Roemenië te verbeteren. Esperanza schreef mee aan de sociale doelen van het Pet Center.


Het ondernemingsplan van de kliniek is in eerste instantie vanuit commerciële invalshoek beschreven om nu en in de toekomst voldoende inkomsten te genereren voor niet alleen de commerciële doelen, maar juist ook voor het achterliggende sociale doel: het werk van Nuca (e.a.) ondersteunen, armlastige dierenbezitters tegemoet komen.


Ook een doel is verbetering van de kwaliteit van de dierzorg, die in Roemenië vaak nog op een laag peil staat. Gebrek aan hygiëne leidt tot soms ernstige besmettelijke ziektes e.a. complicaties en ondeskundig uitgevoerde operaties leiden bv. tot onnodige amputaties. Een voorbeeld is Kenna, vorig jaar geadopteerd door mensen op een boerderij in Friesland. Kenna liep mank door een verkeerd geheelde botbreuk. Bij een operatie werd het bot opnieuw gebroken en kwam er een metalen pin in de poot. Gevolg: slecht helende breuk, ernstig beschadigde heup plus totaal verbrijzelde knie. Een andere dierenarts poogde nog, tevergeefs, de poot te redden. Na amputatie van de poot, heel hoog, overleed Kenna bijna aan de complicaties.


Een van de ondersteuners/oprichters van de kliniek is universitair docent en veterinair deskundige Cosmin Muresan. Hij raakte betrokken, omdat Nuca al jaren voor complexere zaken met de zwerfdieren naar de veterinaire faculteit van de universiteit in Cluj gaat. Hij gaat één dag per week in het Pet Center werken, een mooie kruisbestuiving voor de kwaliteitsverbetering.


Behalve aan goede dierzorg ontbreekt het ook vaak aan vele reguliere voorzieningen voor dierenbezitters: bv. verblijfsmogelijkheid na een ingreep bij de dierenarts, pensionmogelijkheden, (gedrags)trainingen enz.enz. We hopen dat (zwerf)dieren en dierenbezitters in meerdere opzichten veel beter geholpen kunnen worden door naast het opzetten van een kwalitatief hoogwaardig veterinair medisch centrum vele (commerciële) voorzieningen onder één dak aan te bieden:
-Accomodatie voor hospitalisatie na een ingreep
-Pension, dagopvang, uitlaatservice
-Trimsalon
-Dierenwinkel inclusief veterinaire farmacie
-Trainingen en gedragsrehabilitatie


Op deze wijze hoopt de kliniek zowel financieel gezond te kunnen draaien als al haar sociale doelen m.b.t. het helpen van zwerfdieren, het steunen van armlastige dierenbezitters en het bevorderen van een kwalitatief betere dierzorg i.h.a. te kunnen realiseren.

Hard aan de slag

Voorzitter Iuliana Zuber, haar partner, Monique Muis e.a. betrokkenen zijn hard bezig om het pand zover klaar te krijgen, dat zij in januari 2017 kunnen starten. De op straat gevonden honden die vaak ook medisch geholpen moeten worden, zitten nu deels in betaalde opvang. Eerst worden die honden in het eigen pand opgevangen. Dat scheelt een hoop geld.


Het regelwerk (zie foto) is bedoeld om de grote ruimtes te compartimenteren in o.a. een operatiekamer, consultatiekamer, een laboratorium en een ruimte voor het steriliseren van het instrumentarium. Naast Cosmin Muresan gaat Iohana Sonea als dierenarts aan de slag en Alina Banu (ook zeer actief voor NUCA) gaat zich met de PR bezighouden. Ook wordt druk overlegd met de accountant om de boekhouding te starten, de personeelszaken (w.o. de salarissen) te regelen enzovoorts.


Het eerste regelwerk is gereed
Hieronder links naar voorgaande artikelen (in volgorde)
over de kliniekplannen,
over de vele soorten activiteiten van NUCA/Steun de zwerfhonden in Roemenie en
over een sterilisatiemarathon,
over één van de voorbeelden: adoptiehond Kenna, doe door dierenartsfouten een achterpoot moet missen
over Cluj-Napoca in Transsylvanie


Sterilisatiecampagne van NUCA

Kenna

Cluj Napoca

November 25 2016 De energieke 10-jarige Cuca straalt, als ze mag wandelen. Welk baasje heeft plek in huis en hart?


Vele Spanjaarden mishandelen dieren niet direct, maar verwaarlozen ze schromelijk. De hond hoort er bij, een soort sleur. Of is een voor kinderen. Ze liggen soms als (te) jonge pups in glazen bakken in de supermarkt net als snoep. Maar vervolgens verantwoordelijkheid dragen ….. Vaak worden ze ’s morgens vroeg op straat gegooid en pas tegen de nacht gaat de deur (als het goed is) weer open. Of ze slijten 24 uur per etmaal op patio of balkon of in een schuur. Vachtverzorging, beweging etc., ho maar. Een oudere man bracht Cuca naar de refugio. Zijn kleinkinderen zouden haar pesten en aan haar vacht trekken en dan zou ze happen. Het moet voor Cuca heel pijnlijk geweest zijn als aan die verwaarloosde klitten werd getrokken. En de kinderen hoefden geen respect te leren, nee, het dier werd op 8-jarige leeftijd gedumpt. En grote kans dat er op enig moment weer een hond komt die ook weer …. enz.

De kennel in de refugio betekende veiligheid voor Cuca. Ze kwam er alleen uit, als ze iemand kende. Overigens is een vorm van wantrouwen in het begin ook typisch voor de Spaanse waterhond. Maar het is glashelder dat Cuca weinig zorg heeft gekend. In het asiel ging men ervan uit dat ze geen adoptiekansen had, want oud en soms narrig bij handling. Het doet altijd weer zeer dat de kansen voor jong, leuk, mooi etc. stukken groter zijn. Gezamenlijk besloten we om na de open dag-honden (die o.a. door kinderen geaaid moeten kunnen worden) een aantal kansarmere dieren te helpen waaronder Cuca dus.


Cuca zat al anderhalf jaar in het asiel. Ze was onder narcose kaal geschoren, maar inmiddels had ze weer een dikke vacht die nu helaas vol distels zat waar ze veel last van hebben in de uitloop van de refugio in Fuentevaqueros. Omdat het transport erg vertraagd was door de kapotte bus die vervangen moest worden, duurde de reis van donderdagmorgen tot zondagavond. Bij het noodzakelijke verschonen heeft Cuca gebeten. Later in Nederland bleek pas hoeveel last ze van die distels had. Eentje trok haar hele lip naar beneden. Aanraking was Cuca dus bang voor: dat betekent pijn, door kinderen die aan de klitten trokken en nu door gemene distels. Maureen’s dierenarts spoot haar plat en nu is ze opnieuw kaal, maar verlost van elke pijn en irritatie. En zie Cuca nu!!! In de opvang is ze sociaal met alle honden. Op een hondenspeelterrein in Assen was ze niet alleen direct goed met alle honden, maar liep ze ook open op mensen af voor een knuffel. Ze wandelt en rent als een jonge hond en geniet inmiddels van het leven.



Cuca voelt zich niet meer bedreigd. Laat je haar uit zich zelf komen, dan is ze enkel blij. Alleen bij te dicht op haar huid komen, komen angst en neiging tot van zich afbijten weer boven. Tja, wie dat niet snapt. Met geduld en wat creativiteit valt veel op te lossen. En Maureen is voor de zekerheid ook begonnen met het trainen om een muilkorfje om te doen voor trimster- en dierenartsbezoek. Bij begripvolle mensen die niks forceren en die natuurlijk wel veel wandelenergie hebben, zal Cuca bloeien.



November 19 2016 Vorkontrolle voor Pfötchenhilfe ohne Grenzen: Russische L(u)iz en het belang van samenwerking.

Elkaar helpen via je netwerk is ook in de dierenwereld waardevol. De Duitse organisatie Pfötchenhilfe ohne Grenzen, die vnl. Spaanse en Roemeense honden helpt, besloot op aandringen voorzichtig te starten met hulp aan een Russische organisatie, te beginnen met Liz, een relatief makkelijke hond. Verstandig, want een goed contact, vertrouwen en een goede, vlotte samenwerking moet je opbouwen: over en weer duidelijk maken hoe je werkt, wat je elkaar kunt bieden, waar je focus ligt etc. Pfötchenhilfe is een goed contact van de mensen in Duitsland die al jaren de Duitse adopties regelen van refugio Sierra Nevada en de Protectora bij Granada: de refugio’s die ook Esperanza helpt met adopties en projecten. Liz kwam in opvang bij een Duits gezin en al snel waren er geïnteresseerden, uit het verre Amsterdam! Maar de reactie klonk veelbelovend en ook bij de kennismaking met Liz bij het opvanggezin (ze reisden daarvoor naar Duitsland) was de indruk zo positief, dat men besloot om Nederlanders te zoeken voor ‘Vorkontrolle’ ofwel huisbezoek vooraf. Via onze gemeenschappelijke Duitse contacten kwam men dus bij Esperanza.




We hebben het met plezier gedaan, nadat we ons ervan vergewist hadden dat Pfötchenhilfe o. G. een zorgvuldige adoptieprocedure kent. Huisbezoek moet je in principe niet nalaten, maar is soms extra belangrijk. Het betrof hier de eerste hond van jonge mensen. Maar na een lang bezoek gingen we naar huis in de volle overtuiging dat Liz (die Luiz gaat heten, uitgesproken als het Franse Louis) een prachtig leven krijgt. Sandra (een Duitse) is van huis uit dierenliefhebster in hart en nieren en zou niks liever willen dan verschoppelingen opnemen. Voor Floris is de ervaring nieuw. Maar wat ze al bekeken hebben aan trainingsfilmpjes, waarover is gelezen en nagedacht, daar kun je een voorbeeld aan nemen. En het is verstandig in deze fase te beginnen met een niet al te complexe hond. Luiz is inmiddels opgehaald en gisteren heeft een nieuwe opvanger van Sierra Nevada, de kleine Federico, zijn plaats ingenomen.


Hieronder een klein stukje van de advertentie van Pfötchenhilfe ohne Grenzen.


Luiz - männlich - ca. 1,5 Jahre - kastriert - geimpft - gechipt
mittelgroß
RESERVIERT !
Von Liz haben wir folgende Info bekommen:
Lis ist ein Traumhund, super lieb, mag Kinder, verträglich mit Artgenossen , er ist absolut Familienhund .
Liz kommt am 28.10.2016 in die Pflegestelle und wartet dort auf den Besuch seiner Familie.