zondag 14 februari 2016

Januari 21 2016 GOZH Geef om zwerfhonden ‘Still going strong’


Esperanza deed het afgelopen jaar met groot plezier een paar keer een donatie aan deze Nederlandse stichting die al een aantal jaren actief is in Moldavië, de allerarmste streek van Roemenië, tegen Rusland aan. Zij werken echt aan structurele verbetering ter plekke.In het shelter zitten zo’n 1000 honden en een aantal katten. Het waren erbarmelijke toestanden toen Gerda en Wim daar voor het eerst kwamen. Ze gingen helpen. In de loop van de tijd bouwden ze contacten op en, het allerbelangrijkste, vertrouwen. De school wordt bij hun acties betrokken en er zijn hele goede contacten met de lokale overheid, cruciaal om iets van de grond te krijgen. Ook helpen ze de school en de plaatselijke bevolking met diverse hulpgoederen. In zulke arme streken kun je niet alleen maar dieren helpen. Dat zou zelfs anti-gevoelens kunnen oproepen. Want de slechte behandeling van dieren in Roemenië heeft niet alleen te maken met cultuur, maar ook met economische omstandigheden.


Wat er voor dat immense aantal dieren inmiddels is bereikt is indrukwekkend. Veel betere onderkomens bv. Essentieel, want het kan er bitter koud zijn ’s winters. Ook wordt alles zodanig opgezet dat de dieren, die daar vrijwel allemaal hun hele leven zullen slijten, veel meer vrijheid hebben om rond te lopen. Een begin van een ‘open shelter’-idee. Fantastisch, want het is hartverscheurend om de te zien hoe vele dieren in het oostblok in miserabele omstandigheden in hokjes zitten waar ze nooit uitkomen.

Ook zal er een kliniekje komen, voor de shelterhonden, maar ook de plaatselijke bevolking kan er bv. sterilisaties laten verrichten. Als dat op grotere schaal gebeurt is dat alleen al een immense vooruitgang in mentaliteit en een geweldige stap vooruit voor de dieren daar. De hoop is dat dit alles uiteindelijk ook een voorbeeldwerking kan zal hebben in de regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten