vrijdag 28 juli 2023

Maart 6 2021 IK WIL JE NOOIT MEER KWIJT

 Ook met volle rugzak kan het snel goed gaan, als baasjes dat verleden respecteren. Kijk wat het dier aankan, aangeeft. Niet opdringen, niks verlangen. Voelen dat je veilig bent, niks hoeft: basis en sleutel voor vertrouwen en (zelf)ontplooiing. Ook voor wie nooit een thuis en enig comfort kende. Als (flessen)pup gedumpt, onveilig straatleven, geïsoleerd geleefd, jaren refugio, in de bergen zwerven, keihard bestaan bij een jager etc. Van alles gemist dus, verstoorde pup- en puberfase (soms langer nog), nare rotervaringen, hoe of wat dan ook. Soms hoor je: ‘Waar begin je aan?’ Ja, het kan moeilijk zijn (aanvankelijk). Maar met de juiste, bij de hond passende omgeving en de juiste invalshoek (niks forceren, voorspelbaarheid, stabiliteit) is het vaak niet eens zo moeilijk. Een pup of puber is soms lastiger. En hoe rijk is een keus voor oudjes, langzitters, rugzakjes (fysiek, mentaal), lelijke (wat is dat?) bekkies. Gelukkig, veelal vinden we een baasje met dezelfde visie: blij met het dier zoals het is, met elk stapje, niet sneller of meer willen, aanvaarden wat (nog) niet haalbaar is. Kijk af en toe terug, zie wat (bereikt) is. Ontwikkeling gaat soms jaren door. Geluk zit niet in plaatjes. Bij oude dieren gaat het om een mooie laatste fase.

  

Nu al loopt Spaanse Guus, 4 jaar, adoptie 5 weken geleden, gekoppeld aan Roemeense Annie door het bos. Als pup op straat, toen refugio. Niks geleerd, nul huiselijk leven: kale kennels, refugioterrein tussen velden. En dan, al ruim volwassen, nooit gesocialiseerd op de grote buitenwereld, alsnog die wereld in. Moet je, als was je pup, zo veel socialisatie opdoen. Daarbij is Guus een actieve Podenco. Zo’n keus blijft een uitdaging. Maar zie: super bescheiden Guus vertrouwt op Annie en baasjes David en Judy. Stap voor stap ontdekt hij de wereld in hun veilige hoede. En geniet van de vegan tandenborstels en de speciaal voor hem door baasje zelf gevlochten wilgentenen mand.





 Met Rafa en Kitty

Zusjes Fenna en Paulina, ong. 4, al in opvang v.a. mei 2019, kwamen van heel ver. Affectiewas hen onbekend. Geïsoleerd geleefd. Bedelden stilletjes om voer bij een bergrestaurant. Paulina lag met pasgeboren pups in de vrieskou. Lieve, makkelijke hondjes die geen vlieg kwaad doen. Emotioneel zo veel verder gekomen. Ze vertrouwen Maureen, komen blij op rustig bezoek af voor een snoepje (aaien te eng). Geen drukte, rustige leef- en wandelomgeving, ruime goed afgesloten tuin, voorspelbaarheid: dat is wat hen gelukkig maakt. Hopelijk vinden we binnenkort zo'n plekje voor hen samen





Galgo/Greyhound Mila, pas 1, adoptie afgelopen zondag, is wrsch. voor de jacht gebruikt: (lig)plekken en snel ineen krimpen. Galgo’s (en Podenco’s) lijden wel heel extreem onder de mens. Harde trainingsmethodes, met geweld vaak. Februari is dodingsmaand: massale dumping in dodingsstations of wrede dood door de jager: de zwaarste dood met langdurige doodstrijd voor de slechtst presterende (film Broken Spirit). Sierra Nevada redde Mila uit het dodingsstation. De week opvang in Sneek deed Mila al goed. Haar baasjes waren in no time haar rots in de branding. Bij wandelen kijkt ze nu al naar hen op bij het passeren van onbekende, mogelijk onveilige situaties. Geven zij aan ‘het is goed’, dan loopt ze door. Ze voelt: veilig in jullie handen. Voorlopig ligt Mila dan ook liever met een knuffel in een dekbed tegen de benen van de baasjes aan dan op het speciaal voor haar gekochte orthopedische kussen.




 



Oskar, adoptie 16 jan., jaar of 4, kende geen stabiliteit. Als puber op straat, toen bijna 2 jaar asiel, toen adoptie Spanje, toen weer asiel. Pas nu is hij thuis, bij 2 bazinnetjes en hond Loesje. Zij bieden hem optimale veiligheid en duidelijkheid met heerlijke rituelen en subtiele sturing. Oskar bloeide daarbij razend snel op, vertrouwt hen helemaal en bouwt op hen. Hij geniet onwijs en rent buiten al heerlijk los! 9 van de 10 keer komt hij terug 😊

Natuurlijk, er is verschil tussen straat, dodingsstation, een jager, refugio enz. In een sobere refugio leer je weinig (mensen) kennen, vaak herrie en geblaf, maar er is voedsel, basale zorg, respect. Op straat eten en drinken bijeen scharrelen, pups groot brengen, belaagd en verjaagd worden: dat betekent honger-dorst-angst. Langdurig straatleven kan diepe sporen nalaten: altijd ‘aan’ moeten staan, zelfs in je slaap, beducht op onraad. Maar hoe en waar ze leefden, korte of lange tijd, we staan versteld van de veerkracht als dieren hun baasje(s) echt vertrouwen. Geef ze hun tijd (dat verschilt zo enorm). Dan doen stabiliteit uitstralende baasjes die goed te ‘lezen’ zijn, wonderen.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten