donderdag 3 november 2016

Oktober 6 2016 JUCUS KINDER: WIR FREUEN UNS AUF EINE BESSERE ZUKUNFT

Sterilisatiemarathon in Jucu, Transsylvanië, op 23, 24, 25 september.
Hoewel het even niet zo lijkt door de open dag op 1 oktober bij Dierenartsenpraktijk Glas in Diever waar 7 hondjes van Esperanza aanwezig waren (resultaat: 5! adopties en dus 5 huisbezoeken deze week) ijvert Esperanza niet in de eerste plaats voor adoptie, maar steunt zo veel mogelijk zaken die preventie en cultuurverandering beogen in Roemenië en Spanje zelf. Daarom helpen wij o.a. de Roemeense dierenwelzijnsorganisatie Nuca Animal Welfare, die ook wordt ondersteund door de Ned. St. Steun de Zwerfhonden in Roemenië en door Nuca Duitsland.
Al jaren organiseren ze 1 of 2 x per jaar een sterilisatiemarathon (gratis sterilisatie voor dieren met en zonder eigenaar), deze keer in de gemeente Jucu, 15 km buiten Cluj Napoca, in NW-Roemenië. Esperanza betaalde met liefde 20 castraties van de in totaal 240 gecastreerde honden en katten. Voor een beter leven voor dieren is veel nodig: dierwaardige asielen, educatie op scholen, beter overheidsbeleid, betere dierenartsen, maar misschien is de allerbelangrijkste pijler wel de bewustwording van de mensen. En de wijze waarop Nuca deze castratiecampagnes aanpakt is van onschatbare waarde daarvoor. Ze kiezen een gemeente en gaan naar scholen, burgemeester, flyeren/deuren langs om er zoveel mogelijk een gemeenschappelijk gebeuren van te maken en mensen te overtuigen van castratie en goede zorg. Dat is soms lastig: sterilisatie is onzin, zou gevaarlijk zijn, wordt de hond wel teruggebracht …..etc.

Het is zwaar en intensief: de voorbereiding van de gemeenschap, het inrichten van de locatie, het ophalen van de dieren (velen kunnen/willen dit niet zelf), microchipcontrole (nu verplicht in Roemenië) en registratie van alle dieren, hen klaarmaken voor de operatie, de operatie zelf, de nazorg, terugbrengen van de dieren.
Hieronder een filmpje van Alina Banu, bestuurslid van NUCA op de regionale tv van Cluj-Napoca.Maar wat een steun en samenwerking: veel donaties, 40 vrijwilligers van Nuca, de beroemde en bevlogen dierenarts Aurelian Stefan met het team van Romania Animal Rescue (die ook 100 castraties betaalden), dierenarts Adina Feher uit Cluj, Viervoeters/Four Paws en de burgemeester. Vooral de eerste dag is zwaar. 20 % van de honden werd gebracht. Dus een kleine 200 moest bij de eigenaar opgehaald worden of van de straat. De dieren worden natuurlijk tegelijkertijd verzorgd indien nodig en honden die een ketting direct om de hals hebben krijgen goede halsbanden.
Hieronder twee filmpjes van de beroemde dierenarts Aurelian Stefan van RAR (Romania Animal Rescue), die meewerkt met de campagne in Cluj-Napoca/Jucus.Er was deze keer duidelijk meer optimisme. Van Elfy Adloff van Nuca Deutschland is de uitspraak van hoop hierboven. Tijdens de marathon hebben een aantal kinderen spontaan geholpen om hun eigen ouders te overtuigen van het nut van castratie en ze vertelden waar nog meer honden te vinden waren, zodat de medewerkers ook die hondenbezitters konden bezoeken en proberen te overtuigen. Het bezoek op de school, waar aan de kinderen het nut van een chip en van castratie was uitgelegd, had dus echt effect. Ze hebben dan ook beloofd deze gemeente in toekomst opnieuw te helpen.Wat ook verbetert: afname van het aantal dieren dat er zo slecht aan toe is, dat ze niet meer terug gaan, maar met een vrijwilliger mee naar huis om aan te sterken en (medische) zorg te krijgen. Dat waren er ‘slechts’ 3 deze keer. Dus, ook al duurt het generaties: DOORGAAN!!!
Hulp van alle kinderen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten