dinsdag 21 augustus 2018

Januari 31 2018 Een jaar ‘ Shelter The Nature Association’ van Carmen Milobendzchi bij Boekarest.


Begin vorig jaar startte onze samenwerking. Een vicieuze cirkel dreigde: de verzorging van 350 honden, 50 katten en 100 zwerfhonden in de buurt is zwaar en kostbaar. Net als de dringend noodzakelijke verbetering van het shelter. Beschrijving van dieren, nodig voor adoptie, blijft er dan bij. Helaas, hoe langer dieren zitten, hoe kleiner de adoptiekans bij gebrek aan socialiserende ervaringen. Enz.enz. Gelukkig lijkt het tij te keren. Lang niet alleen door onze hulp. Daarvoor zijn we te klein. En we helpen immers nog meer shelters/organisaties/individuen. Maar we zijn blij met de kleine steentjes die we konden bijdragen samen met Maureen uit Smilde en Hanke uit Scheveningen (al jaren de grote steun van dit shelter) en de opvang van Kim uit Zutphen. Een fijne samenwerking.

Esperanza deed een paar grotere donaties. De laatste kwam uit de opbrengst van de kerstaktie die we hielden i.s.m. de Samenwerkende Dierenclubs. Hanke biedt al jaren structureel grote steun en hield op 21 oktober via Esperanza een sponsorloop: 40 km door parken en duinen in/bij Den Haag en Schevingen. En we hielpen met de adoptie van 15 honden in totaal.

Met de donaties wordt bv. goed voer gekocht. Helaas krijgen de dieren vaak enkel broodpap. Verder worden dringende verbeteringen aan het shelter verricht. Zo is een stukje drainage aangelegd met onze steun. En zijn onderkomens voor de honden verbeterd, om de soms hele hete zomers en hele koude winters draaglijker te maken. Het is zo erg als honden sterven door kou bv. of dat het drinkwater door hitte besmettelijk wordt. Ook deden we kleinere bijdragen voor anti vlo/teek middelen en ontworming.

In maart 2017 vloog Hanke op en neer en kwamen Cleo en Dacia en Frangipani in opvang bij Maureen.

Cleo werd Lady
 Lady

 Lady en Vonk

 Lady en Bikkel

Lady, van augustus 2015, ging 16 maart naar Deventer bij Bennie en Yvonne die in oktober Bikkel uit Spanje van ons geadopteerd hadden. Voor Bikkeltje was het echt 5 voor 12. Lady was er beter aan toe. Carmen kreeg de melding dat iemand 2 hondjes buiten de deur ging zetten, een normale praktijk in Roemenië. Carmen haalde ze en wat bleek? Het was bij de flat waar eerder precies zo’n hondje werd gevonden. Dat hondje is geadopteerd door Hanke! Vermoedelijk dus nestgenootjes daarvan. Met de baasjes was eerlijke communicatie niet mogelijk, maar de plek en het uiterlijk liegen niet. Lady heeft nu een warm nestje samen met Bikkel en wordt nooit meer gedumpt.

Dacia werd Daisy

 Daysi en papa

Daisy Tarna Twinkel

 Daisy met Niki en Rafa


Kleine zwarte Daisy, geb. april 2016, werd door een Dacia-vrachtwagenchauffeur van de weg geplukt en afgegeven bij het shelter. Daisy was enerzijds heel energiek, boven op tafels etc. springend en anderzijds kon ze dingen heel spannend vinden. Logisch: in een shelter opgegroeid en niks van de gesocialiseerde mensenwereld gezien. Ze woont sinds 13 augustus in Zwanenburg bij lieve mensen met hondenkennis. ‘De rugtas zal geleidelijk van haar schoudertjes glijden’ schreef Marian. En: ze woont nu samen met de even oude en even ondernemende, vrolijke, sociale Shih Tzu Tama. Een match in alles. En vaak wordt het trio gecompleteerd met Twinkel van de overbuurvrouw.


Frangipani werd Franja en toen Faya

 Tussen Daysi en Bo Ghy

 Faya met Pluto

 Faya met zusjes en Riri


Kleine Faya, nu ong. twee, werd met zusjes Fresia en Fuchsia gedumpt op een industrieterrein. Geen overlevingskansen. Dus nam Carmen ze mee. Faya kwam 27 april 2017 thuis bij Karin en Henri in Emmercompascuum. In opvang vond ze alles eng. Maureen zette piepkleine stapjes: in de tuin de lijn leren kennen, kijken naar de weg, op schoot zitten aan de weg ….. Gelukkig trof Faya mensen met een groot inlevingsvermogen. Plus een vriendje: haar kleine lookalike Pluto uit het Roemeense Calarasi èn een tuin van 1200 m2. Inmiddels is ze een klein racemonstertje dat een heerlijk duo vormt met Pluto.

Begin mei gingen wijzelf naar Roemenië. We bezochten toen eerst de opening van de met onze steun opgerichte kliniek in Cluj Napoca in Transsylvanië en gingen daarna naar Boekarest. We brachten uitgebreid bezoek aan het shelter en namen Constantin, Riri en Fresia mee terug. Ook in opvang bij Maureen.

Constantin werd Max

 Max met baasje

 Met Hanke in Roemenie

 Max bij Maureen

Zwerven op straat en een lange shelterperiode hadden de stoere, ondernemende Max wat op zijn hoede en onzeker gemaakt. Maar baasje Ype stuurt het ong. 2-jarige hondje heel goed. Max vermaakt zich sinds 27 mei als geen ander in de Friese dreven. Weinig dieren hebben zo’n vrijheid. ‘Het gaat goed met het eigenwijze hondje, maar het is ook een gouden hondje’, schrijft Ype. Een wonderschone match: beiden eigenwijs en vrijbuiter. ’s Zomers in een camper op de Afsluitdijk. ’s Winters op het erf van de boerderij van Ype‘s zoon. Op beide plekken leeft Max zich uit: met verve! En inmiddels dik bevriend met de kleinkinderen en de labrador op de boerderij. Ook op Cornwerderzand houdt iedereen van het enthousiaste boefje.


Riri in Roemenie

 met baasje


 Riri, geb. januari 2012, belandde als jonkie ondervoed en zwak in het shelter. En zat daar 5 jaar. Ze kwam met een vreselijk slecht gebit. 2 kiezen en brokken tandsteen zijn verwijderd. Toch bleef Riri verbazingwekkend sociaal naar mensen. Ze wil altijd even kennis maken. Maar honden heeft ze het minder op. Overleven in de herrie van 350 honden, waar soms conflicten uitbreken, is zwaar. Loslopen is dan ook geen succes, hoewel ze het conflict mijdt. Ze is sinds 5 augustus hond alleen bij een stel jonge mensen in Utrecht die heel bewust voor deze wat oudere rescue gaan. Ze zijn trots op wat Riri kan, hoe veerkrachtig ze is. Ze geniet van haar verse vlees, slaapt heerlijk, kan prima alleen zijn, is rustig en blaft niet. Speeltjes snapt ze niet. Dus spelen ze zelf veel met haar. Ze noemen haar een geschenk, een schot in de roos. En zijn trots: iedereen vindt haar speciaal en mooi.

 Fresia werd Friemel

Het zusje van Faya ging 3 juni naar Wageningen. Al snel lazen we op FB ‘Thanks fort his sweet girl. She does not go away again, not for even 10 million dollar.’ Kleine tere Friemel lag in de vliegcabine in een tasje aan onze voeten lag (dat mag niet op schoot). Bij Maureen had ze al veel geleerd, maar veel dingen waren nog spannend. Zindelijk was ze ook nog niet. Maar bij Martine en Corien die overlopen van liefde en veel kennis van honden hebben kwam het in no time goed. Friemel werd een heel vrij vogeltje. Na Zoë en Diesel, 2 rescues die er behoorlijk erg aan toe waren, heeft nu ook Friemel hier een gouden thuis gekregen.

In juli vloog Hanke met Jumpy, Gisela en Bubico naar Nederland. Ook die 3 gingen naar Smilde.


Jumpy
Driemaal Jumpy


Jumpy, een soort collie-spaniel mix, is uit een dodingstation gered en zat 2 jaar in het shelter. Geschatte leeftijd bij adoptie (06 augustus) zo’n 3 jaar. Nooit een goed leven gekend. En dan zo lief blijven. Jumpy was in opvang eerst een ongeleid projectiel, maar verlegen naar mensen. Ze moest leren steun te zoeken , als het eng was. We gunden het sportieve, energieke hondje een stoeimaatje en veel beweging. En dat kreeg ze. Bij een fijne familie in Wijchen. Een volledig omheinde tuin van 3 enorme grasvelden en een weiland plus maatje Lucky van 6. Dochter Mabel schreef recent: Lucky en Jumpy zijn dikke vriendinnen en spelen de hele dag samen. Jumpy is een schat, hartstikke slim, weet alles te vinden, al heel sociaal en aanhankelijk. Ze heeft veel hondenvriendjes in de buurt. Mannen vindt ze nog wat eng in het begin. Een heel aandoenlijk ritueel: iedere ochtend het baasje wakker kussen en knuffelen.

Gisela werd Gieske bij Maureen en toen Wiefke

 in het shelter

 een scheerbeurt

 Wiefke

Carmen zag haar in februari bij een bushalte. De dag erop weer en weer ….. een onontwarbare grijzige klittenbol. Sinds 2 augustus is Wiefke bij bazinnetje Bep in Ede. Ze zijn helemaal verknocht aan elkaar. Wiefke leert snel en heeft echt beweging nodig. Soms gaan ze fietsen, Wiefke los naast de fiets. Ze eet en slaapt heerlijk, soms de 2e helft van de nacht bij Bep. De kleinkinderen en Wiefke zijn gek op elkaar en de buurvrouw wil haar dolgraag opvangen.

Bubico werd Biko

 met bazinnetje

 Biko

 Jumpy, Biko, Anila in het shelter


Biko, 3 à 4 jaar, ging 8 juli naar het Zuidhollandse Ter Aar. Hij is genoemd naar Steve Biko, Zuid-Afrikaans strijder tegen apartheid en racisme. Woorden schieten te kort voor de lieve en vrolijke berichten die we krijgen van dit lieve, ondeugende hondje. Een hele kleine selectie.

‘Biko nam een duik in de sloot, toen hij aan de overkant een paar knappe hondendames ontwaardde, en werd door de eigenaresse daarvan opgevist.’

‘Kennelijk was hij illusionist, want hij is instaat de grootste kluiven te laten verdwijnen. Af en toe wappert zijn staart uit de struiken.’

‘Als oud communist heeft hij het niet op kerkklokken: luid geblaf. Dat wordt een onderhoud: ieder het zijne immers!’

‘De hele familie draagt hem op handen. Er moet een loterij uitgeschreven worden wie hem af en toe mag opvangen.’

‘Het levensverhaal van de eerste maanden van Biko bij ons krijgt het cijfer 10.’
Carmen schreef over Biko: he is so sensitive, peaceful and a little shy. He deserves the best. Na een redding uit het dodingstation en 2 jaar shelter op zo jonge leeftijd kreeg Biko ‘the best’!

10 september kwamen er met Hanke en dochter Imme maar liefst 6: de 5 pups Archie, Alvis en Angel (2 broertjes en zus) en de zusjes Crina en Craitza. Als 6e kwam de 2-jarige Ana Banana mee. Kim in Zutphen ving de 5 pups op en Ana ging naar Smilde. In het volgende bericht schrijven we hierover.Geen opmerkingen:

Een reactie posten