donderdag 27 september 2018

April 1 2018 Bram vond precies de goede baasjes.


Facebook 18 maart: ‘Dit is Bram, ons nieuwe huisgenootje. Bram is 4 jaar en sinds 21 januari in Nederland en wij hebben hem geadopteerd! Vandaag mochten we hem ophalen. Nu mag hij eerst tot rust komen en wennen en dan gaan we hem wat opvoeding geven’.


Eergisteren: ‘Hij komt steeds meer in zijn basis. Super van vertrouwen en aanhankelijk naar Tiny en mij toe. Zijn zo blij met hem. Kan het niet in woorden uitdrukken. Jullie ook fijne dagen toegewenst. Die van ons zijn al goed met onze Bram.’Bram woont in Tilburg. Een bijzondere procedure. Eigenlijk raadden we hen steeds af Bram te adopteren. Bram is grappig, vrolijk, lief. Maar dit stoer overkomende hondje is zo onzeker van binnen en sociaal soms heel onhandig. Bram had baasjes op zijn Spaans, totaal geen steun, verzorging of aandacht. Zoek alles zelf maar uit. Taal en bedoelingen van andere honden snapte hij niet, van mensen evenmin. Dus botsingen. Hij reageert soms zo lomp, dat onervaren mensen schrikken of verkeerde conclusies trekken. Wordt hij dan afgesnauwd, verkeerd of te streng gecorrigeerd, dan snapt hij dat niet. En leert dus niks. Dat vergt begrip. Springt een hond bij je op, dan maak je duidelijk dat het niet mag. Maar bij Bram moet je dit nu nog belonen, met je stem bv. Zo leert hij steun zoeken, vertrouwen krijgen, een band leggen. Van daaruit ga je opvoeden. Bram raakt in de war van druk en stress. Net als Turbo heeft hij rustige, stabiele, creatieve bazen nodig met inzicht in Bram’s proces. Mensen die niet schrikken van een verkeerde (maar niet verkeerd bedoelde) reactie. Voelt Bram zich veilig, dan is er geen liever dier.


 Bij Maureen

Wat word je dan blij, als er belangstellenden zijn die dat allemaal snappen. Die ervaring hebben, een hond niet wegdoen, maar ‘zien’ en accepteren, ermee om kunnen gaan. Onbekenden goed peilen via mail en telefoon is vaak niet makkelijk. Open/gesloten, veel/weinig pratend enz., het zegt op zich niks over hoe ze voor dit dier zullen zijn. We gaven hen voorbeelden van Bram zijn lompheid etc. Maar toen hun laatste mail begon met ‘We gaan proberen al jullie bezwaren weg te nemen’ en we verder lazen, toen wisten we dat deze mensen voor Bram gaan met alles erop en eraan. De juiste motivatie.


En het gaat goed. Hun vertrouwen, rustige reacties, vrolijkheid, het past helemaal bij Bram die zaterdag al zijn eerste cursusdag had.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten