woensdag 15 april 2020

December 15 2018 Vervolg Roemenië: Smeura, het grootste shelter ter wereld (Zie WDR uitzending gemist 18 november: Tiere finden ein Zuhause)



Nuca (sitebericht hieronder) werkt met opvanggezinnen. Roemenië kent ook veel shelters. Een viertal bezochten wij. Extreme verschillen. Hele goede waar naast de basisbehoeften ook aan socialisatie wordt gedaan. Maar ook wantoestanden. Soms verzuipen mensen in dierenhulp. Gevolgen: overvol, slechte voeding, smerige onderkomens, dieren die er levenslang zitten, omdat men niet toe komt aan opbouw contacten en voor adoptie noodzakelijke observatie/beschrijving. De vicieuze cirkel. Hoe triest ook, steun is dan zinloos. Gelukkig slagen vele wel in stappen voorwaarts. Een Duitse dierenvriendin attendeerde ons op bovengenoemde WDR uitzending over shelter Smeura in Pitesti: 6000!!! honden. Oordeel niet, kijk. Het vernieuwde shelter (een voormalige vossenfarm) is in mei 2001 gesticht door mevrouw Ute Langenkamp. De dieren worden goed verzorgd, men werkt planmatig en met visie aan structurele verbeteringen in de regio (wat de regering dus helaas nalaat).



Natuurlijk, het is een absurd aantal, maar dit ‘shelter of salvation’ is een plaats van hoop. Men laat het niet bij de verzuchting dat het toch zinloos is. Aan het hoofd: Andreas Ole. Hij spreekt vloeiend Roemeens en heeft veel hulp uit Duitsland. Ze hebben 200 adopties per maand en gaan elke 2 weken gaan met hun castratiebus door de dorpen: gratis castreren/steriliseren en praten, praten, praten met de mensen. Vele ouderen hebben religieuze bezwaren: God schiep immers de voortplanting. Ook heerst de opvatting (m.n. bij rashonden) dat een hond dan geen echte hond meer is. Overtuigen gaat stapje voor stapje.



Sommigen kritiseren adoptie, zeker van oudere honden die jaren in een shelter zaten. Ook hier geldt: wees genuanceerd. Honden verschillen net zozeer als mensen. De ene vraagt luid blaffend aandacht, de andere zit stil in een hoekje etc. 26 en 29 november staat op onze site de adoptie van onze Poolse Psikus, 14 ½ jaar. De eerste jaren op straat, toen 10 à 11 jaar in een kennel. Een wonder van aanpassing. Maar andere zullen de socialisatieslag van een adoptie moeilijker of helemaal niet aankunnen.



In de tv-uitzending gaan de Duitsers Andreas Ohligschlager en Simone Sombecki in Smeura op bezoek. Ze nemen 4 honden mee terug. Andreas, ervaren met zware gevallen, heeft een ‘Revier für Hunde’ in Duitsland. Daar kunnen de dieren bijkomen en dan door voor adoptie. Het is ontroerend om dieren te volgen die jarenlang in een kennel zaten. En hun ervaring is dezelfde als die van ons: het is fascinerend en bij de juiste aanpak en in de juiste leefsituatie heel goed mogelijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten